Trójkąty z ciasta francuskiego z dżemem jabłkowym.

Dzisiejszy deser również mało wymagający, taki z gatunku co się robi prawie sam. Ale efekt minimalnego wkładu pracy jest bardzo zadowalający, słodkie trójkąciki nadziane swojskim dżemem jabłkowym świetnie zestawią się z kawą/ herbatą lub mlekiem/ kakao.

Składniki: 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- dżem jabłkowy

- 1 jajko 

- kolorowa posypka

- słodkie kakao rozpuszczalne

Wykonanie:

Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i podzielić go, powycinać z niego kwadraty lub prostokąty. Na każdy wycięty prostokąt, bądź kwadrat nałożyć trochę dżemu jabłkowego. Złożyć kawałki z nałożonym dżemem na pół, a boki, brzegi docisnąć widelcem. Każdy trójkąt posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać po wierzchu kolorową posypką i słodkim kakao. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wykorzystałam papier do pieczenia, który był dołączony do opakowania z ciastem. Trójkąciki ułożone na papierze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 - 30 minut.

Ciasteczka można nadziać innym, swoim ulubionym dżemem, mój wybór padł na jabłko. 

Przepis zdominowały wyrazy trójkąty, kwadraty, prostokąty, podczas przygotowania i pieczenia jako tło powinna lecieć piosenka Dawida Podsiadło " Trójkąty i Kwadraty" 😉.

Komentarze

  1. Ścieszyłam się z Podsiały :-D W naszym przypadku cytat: "Nie ma fal" trzeba zamienić na "Fale są"! A z ciasta francuskiego to można cuda wyczarować małym nakładem pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że nawiązanie do Dawida Podsiadło ucieszyło 🙂 a ciasto francuskie jest genialne w swojej prostocie obróbki i szybkim wykorzystaniu na zawsze coś smakowitego.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.