Sałatka makaronowa z brokułem i rzodkiewką.
Sałatka z przepisu Piotra Ogińskiego,szybka do zrobienia i z fajnym posmakiem podprażonych migdałów i sera cheddar.
Składniki:
- opakowanie makaronu
- 1 średni brokuł
- pęczek rzodkiewek
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- 30g migdałów w płatkach
- 40g sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła ugotować również w osolonej wodzie. Przestudzony makaron przełożyć do miski, również ostudzony brokuł podzielić na mniejsze części i dodać do makaronu. Ogórek obrać i pokroić, rzodkiewkę pokroić na mniejsze kawałki, czosnek drobno posiekać i wszystkie warzywa dodać do makaronu z brokułem. Płatki migdałowe podsmażyć, podprażyć na suchej patelni i dodać do wszystkich składników umieszczonych w misce. Ser zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, do umieszczonych wcześniej razem składników. Do zawartości miski dodać majonez i jogurt naturalny. Całość wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Zrobiłam troszkę inaczej, niżeli w oryginalnym przepisie, bo w nim najpierw był robiony sos (z majonezu, jogurtu, sera i przypraw), a potem do niego były dodawane rozdrobnione warzywa i ugotowany makaron. Ale myślę, że nie wpływa to jakoś bardzo na różnicę w smaku, bo sałatka wyszła bardzo dobra. A i w przepisie był jeszcze sok z cytryny dodawany do sosu, ja zapomniałam wejść w posiadanie owej cytryny, więc u mnie wersja bez cytrynowego dodatku.
Komentarze
Prześlij komentarz