Placki ze skyra z jabłkiem.

Lekkie placuszki smażone na znikomej ilości oleju, niezbyt kaloryczne z dodatkiem jabłka, świetne na mało kaloryczny deser, czy słodkie śniadanie, bądź kolację.

Składniki: 

- 150g skyru naturalnego

- 1 jajko 

- 50g mąki pszennej

- 30g erytrytolu 

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 średniej wielkości jabłko 

- cynamon

- aromat waniliowy 

- olej 

Wykonanie: 

Do miski przełożyć skyr, dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol (można zamienić na cukier, miód), kilka kropel aromatu waniliowego, sypnąć cynamonu wedle uznania ( ja nie żałowałam) i wbić jajko. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jabłko do wszystkich składników umieszczonych w misce. Wszystko ręcznie wymieszać. Patelnię popsikać olejem (lub posmarować olejem za pomocą pędzelka) i porządnie rozgrzać. Nakładać łyżką porcje na placuszki. Smażyć placki na niedużej temperaturze z obu stron. 

Placki super smakują na ciepło, jak i na zimno. Można zjadać same lub z dodatkami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.