Placki ze skyra z jabłkiem.
Lekkie placuszki smażone na znikomej ilości oleju, niezbyt kaloryczne z dodatkiem jabłka, świetne na mało kaloryczny deser, czy słodkie śniadanie, bądź kolację.
Składniki:
- 150g skyru naturalnego
- 1 jajko
- 50g mąki pszennej
- 30g erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości jabłko
- cynamon
- aromat waniliowy
- olej
Wykonanie:
Do miski przełożyć skyr, dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol (można zamienić na cukier, miód), kilka kropel aromatu waniliowego, sypnąć cynamonu wedle uznania ( ja nie żałowałam) i wbić jajko. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jabłko do wszystkich składników umieszczonych w misce. Wszystko ręcznie wymieszać. Patelnię popsikać olejem (lub posmarować olejem za pomocą pędzelka) i porządnie rozgrzać. Nakładać łyżką porcje na placuszki. Smażyć placki na niedużej temperaturze z obu stron.
Placki super smakują na ciepło, jak i na zimno. Można zjadać same lub z dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz