Placki z puddingu proteinowego.
Przygotowane w ramach dzisiejszego drugiego śniadania. Placki na bazie proteinowego puddingu o smaku czekoladowym, pudding jest bardzo łatwo dostępny do kupienia właściwie w każdym markecie. Ja osobiście bardzo lubię te puddingi i też coraz więcej przepisów pojawia się z ich wykorzystaniem. Te placuszki dodatkowo zasiliłam białkiem za sprawą czekoladowej odżywki białkowej.
Składniki:
- 200g czekoladowego puddingu proteinowego
- 40g mąki pszennej
- 20g odżywki białkowej czekoladowej
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- olej
- mandarynka do dekoracji i zjedzenia :)
Wykonanie:
Do miski przełożyć pudding do którego wbić jajko, dodać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, erytrytol (ilość można regulować wedle uznania) oraz dodać odżywkę białkową (jeśli ktoś nie chce dodać odżywki, nie lubi lub nie posada można ją zamienić na mąkę w tej samej ilości, w tym przepisie to 20g). Wszystko wymieszać ręcznie. Patelnię popsikać olejem lub posmarować olejem za pomocą pędzelka i dobrze rozgrzać. Kłaść masę na placuszki na patelnię, formować niezbyt duże placki robiąc między nimi odstępy. Smażyć placki z obu stron. Placki smażę na bardzo małej temperaturze, właściwie bardziej się je suszy niż smaży. Przekręciłam placki na drugą stronę dopiero gdy jedna strona konkretnie się podsmażyła, gdy zrobiła się sztywną i zwarta. Usmażone placki przełożyłam na talerz i dołożyłam do nich mandarynkę w ramach dekoracji, ale również do konsumpcji.
Placki mają bardzo przyjemną konsystencję, są delikatne, dostarczą sporo białka.
Komentarze
Prześlij komentarz