Pizzerki ze skyra.

Kolejna propozycja od MakroBeast, która jest sztosem. Takie pizzerki z czystym sumieniem można zajadać na diecie, kalorycznym deficycie, to też dobra opcja jak się chce dzieciakom zaproponować niby coś z rodzaju "fast food",ale w zdrowszej, mniej tuczącej wersji.

Składniki: 

- 150g skyru naturalnego

- 1 jajko 

- 60g mąki pszennej 

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 12 niedużych, okrągłych plasterków drobiowej wędliny

- 3 duże plastry mozzarelli z kawałka, bloku 

- pół czerwonej cebuli 

- koncentrat pomidorowy

- sól 

- czosnek granulowany

- oregano 

Wykonanie: 

Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać skyr, mąkę, proszek proszek do pieczenia i czosnek granulowany, całość posolić i ręcznie wymieszać. Białko mikserem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do wcześniej połączonych z żółtkiem składników. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać surowe jeszcze ciasto na pizzerki i rozsmarować je formując przeciętnej wielkości placki. Wyszło mi 6 spodów. Piec same spody jeszcze bez dodatków w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Podpieczone spody wysunąć z piekarnika. Każdą pizzerkę posmarować pomidorowym koncentratem (można zamienić na ketchup) i posypać oregano. Na wierzch kłaść po kawałku serowego plastra (u mnie mozzarella, ale można użyć dowolnego rodzaju sera), dwa plastry drobiowej wędliny i kilka kawałków pokrojonej niezbyt drobno czerwonej cebuli. Pizzerki z ułożonymi dodatkami wsunąć z powrotem do piekarnika i podpiec już w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 5 - 8 minut. 

Przepis zrobiłam zgodnie z recepturą od MakroBeast ze swoimi drobnymi modyfikacjami. Do pizzerek można dodać wszelakie inne swoje ulubione dodatki, czy przyprawy.

Komentarze

  1. To dla mnie niejaka nowość, bo zawsze robiłam spody pod pizzerinki z ciasta drożdżowego. Ale takie ciasto jest szybsze, bo odpada wyrabianie i wyrastanie. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo wygodny patent na pizzerki, bardzo polecam, myślę, że godnie zastępują ciasto drożdżowe.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.