Pizzerki ze skyra.
Kolejna propozycja od MakroBeast, która jest sztosem. Takie pizzerki z czystym sumieniem można zajadać na diecie, kalorycznym deficycie, to też dobra opcja jak się chce dzieciakom zaproponować niby coś z rodzaju "fast food",ale w zdrowszej, mniej tuczącej wersji.
Składniki:
- 150g skyru naturalnego
- 1 jajko
- 60g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 niedużych, okrągłych plasterków drobiowej wędliny
- 3 duże plastry mozzarelli z kawałka, bloku
- pół czerwonej cebuli
- koncentrat pomidorowy
- sól
- czosnek granulowany
- oregano
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać skyr, mąkę, proszek proszek do pieczenia i czosnek granulowany, całość posolić i ręcznie wymieszać. Białko mikserem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do wcześniej połączonych z żółtkiem składników. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać surowe jeszcze ciasto na pizzerki i rozsmarować je formując przeciętnej wielkości placki. Wyszło mi 6 spodów. Piec same spody jeszcze bez dodatków w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Podpieczone spody wysunąć z piekarnika. Każdą pizzerkę posmarować pomidorowym koncentratem (można zamienić na ketchup) i posypać oregano. Na wierzch kłaść po kawałku serowego plastra (u mnie mozzarella, ale można użyć dowolnego rodzaju sera), dwa plastry drobiowej wędliny i kilka kawałków pokrojonej niezbyt drobno czerwonej cebuli. Pizzerki z ułożonymi dodatkami wsunąć z powrotem do piekarnika i podpiec już w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez około 5 - 8 minut.
Przepis zrobiłam zgodnie z recepturą od MakroBeast ze swoimi drobnymi modyfikacjami. Do pizzerek można dodać wszelakie inne swoje ulubione dodatki, czy przyprawy.
To dla mnie niejaka nowość, bo zawsze robiłam spody pod pizzerinki z ciasta drożdżowego. Ale takie ciasto jest szybsze, bo odpada wyrabianie i wyrastanie. Zapisuję!
OdpowiedzUsuńBardzo wygodny patent na pizzerki, bardzo polecam, myślę, że godnie zastępują ciasto drożdżowe.
Usuń