Likier piernikowy.
Coś dla pełnoletnich miłośników piernika. Mleczny likier o intensywnej korzennej nucie. Z pomysłem znowu przyszedł tik tok, na którym na koncie Bimberek.pl wyświetlił mi się przepis na likier piernikowy, który zrobiłam ze swoimi drobnymi zmianami.
Składniki:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 300 ml śmietanki 30%
- 0,5l wódki
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- opakowanie (20g) przyprawy do piernika
- kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie:
Do garnka przelać słodzone mleko skondensowane oraz śmietankę i nastawić je na podgrzewanie na niezbyt dużej temperaturze. Po chwili do lekko ciepłej zawartości garnka dodać gorzkie kakao, przyprawę do piernika i kilka aromatu migdałowego. Wszystko podgrzewać mieszając na niezbyt dużej mocy do momentu rozpuszczenia kakao i przyprawy piernikowej. Podgrzane, połączone ze sobą składniki odstawić na chwilę na bok, jak sekundkę przestygną dolać do niej wódkę. Zamieszać i przelać do butelek, w których likier będzie przechowywany. Gotowy likier przechowywać w lodówce.
Zrobiłam połowę porcji tego, co było sugerowane w przepisie z bazowego źródła. I machnęłam się z jedną rzeczą, bo w oryginalnym przepisie zamiast skondensowanego mleka słodzonego był kajmak, masa krówkowa, ale powiem szczerze po symbolicznej degustacji nie jest to problem, ani coś na minus, bo likier i tak wyszedł ok w smaku. Także moja pomyłka podczas zakupu składników na likier źle nie wyszła. Dobrze jest dać trunkowi kilka dni na "przegryzienie".
Komentarze
Prześlij komentarz