Koktajl z banana i masła orzechowego.

Koktajl powstał z chęci sensownego wykorzystania banana, który leżał samotnie i zaczął już dogorywać. Koktajl wleciał w ramach drugiego śniadania i dobrze się sprawdził w roli słodkiego posiłku, którym daje radę się najeść.

Składniki: 

- 1 spory banan

- 2 czubate łyżeczki masła orzechowego

- 150g jogurtu naturalnego

- 2 płaskie łyżki płatków owsianych

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao 

Wykonanie: 

Banana obrać ze skórki i umieścić w pojemniku, w którym będzie wygodnie blendować wszystkie składniki na koktajl. Do banana dodać masło orzechowe, płatki owsiane i kakao. Następnie dolać jogurt naturalny (można wymienić przykładowo na mleko, kefir, czy maślankę). Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Przelać do dowolnego naczynia, pić koktajl od razu lub po schłodzeniu. Miałam bardzo dojrzałego, a przez to słodkiego banana, więc już nie dodawałam do koktajlu cukru, ale jak ktoś potrzebuje to można dodać coś co dosłodzi np. odrobinę miodu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.