Fasolka z kiełbasą w sosie pomidorowym.
Porządne jedzenie w ramach jesiennego obiadu na wzór fasolki po bretońsku, z taką różnicą, że to trochę wersja fasolki po bretońsku dla leniwych, bo użyłam fasoli z puszki, zamiast ugotowanej specjalnie na tę okoliczność białej fasoli "Jaś".
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 2 laski (400g) kiełbasy z piersi kurczaka
- 2 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 350g przecieru pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- majeranek
Wykonanie:
Cebulę w miarę drobno pokroić, czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. W garnuszku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem soląc je . Do podsmażonych warzyw dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podduszać dolewając nieco wody. W trakcie podsmażania dodałam koncentrat pomidorowy i sporo słodkiej mielonej papryki. Wszystko jeszcze chwilę razem smażyłam, po czym dodałam odcedzoną z zalewy fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy i sporo majeranku. Wszystko jeszcze chwilę podduszałam od czasu do czasu mieszając na koniec przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
Taka fasolka najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem, ale też nieźle będzie pasowała do ugotowanych ziemniaków. Można do niej dodać też inne wędliny, mięsa choćby boczek.
A tutaj moje starsze dziecię zrobiło wazonik na zebrane jesienne liście. Ozdobił słoik plasteliną i jak znalazł ogarnął sobie tym samym jesienną dekorację.
Komentarze
Prześlij komentarz