Ciasto " 3bit" bez pieczenia.
Ciasto prawdziwa bomba i kaloryczna i smakowa. Ale raz na rok można, tak odświętnie, co by trochę dogodzić i sobie i pozostałym domownikom. A jutro klasycznie od kolejnego poniedziałku będziemy się odchudzać 😉.
Składniki:
- duże opakowanie herbatników
- puszka masy krówkowej (kajmakowej)
- 250g masła
- 2 budynie śmietankowe (można dać i waniliowe)
- 750 ml mleka
- 2/3 szklanki białego cukru
- 10g cukru waniliowego
- 400ml śmietany 30% tłuszczu
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fixy
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Średniej wielkości blaszkę wyłożyłam folią aluminiową. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyłożyłam na nie masę toffi (krówkową, kajmak), równomiernie rozsmarowałam i przykryłam kolejną warstwę herbatników. Odstawiłam blaszkę na bok i w tym czasie ugotowałam dwa budynie w 750ml mleka bez dodawania cukru (budynie gotowane zgodnie z tym co jest sugerowane na opakowaniu, z tym, że w mniejszej ilości mleka). Budynie odstawiłam do wystudzenia. Wyjęłam masło z lodówki, żeby zmiękło. Jak budynie przestygły zmiksowałam je z miękkim masłem oraz z białym i waniliowym cukrem. Gotową budyniową masę wyłożyłam na herbatniki przełożone wczesniej toffi. Na wierzch budyniowej warstwy ułożyłam herbatniki. Schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietan- fixów, aż zrobił się sztywny śmietanowy krem. Wyłożyłam krem na wierzch herbatników. Na wierzch śmietanowej warstwy starłam gorzką czekoladę.
Dobrze jest zostawić ciasto na kilka dobrych godzin w lodówce, czy przykładowo na noc, żeby miało czas się zewrzeć w sobie 😉 i żeby później lepiej się kroiło.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, zaraz idę odwiedzić Twojego bloga i popodziwiać.
UsuńFajne są takie ciasta bez pieczenia :) nie wymagają dużego wysiłku, a smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/