Chlebek na mące migdałowej.
Chlebek keto, bez drożdży, na mące migdałowej, z dodatkiem naturalnego serka kanapkowego. Chlebek z blaszki, żółciutki, jajeczny, na jajcach od "wsiej" wiejskiej kurki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 35g babki płesznik
- 30g sezamu
- 30g lnu mielonego
- 5 jajek
- 130g kanapkowego serka śmietankowego, naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski przesypać mąkę migdałową, babkę płesznik, sezam i len, wbić jajka, dołożyć kanapkowy serek śmietankowy oraz dodać proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszać ręcznie za pomocą łyżki. Odstawić wymieszane składniki na 15 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 15 minut przelać masę na chlebek do blachy i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec chlebek około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka" (czyli żeby po włożeniu w chlebek wykałaczki nie pojawiało się na owej wykałaczce surowe ciasto).
Chlebek ma inny smak, niż tradycyjne pieczywo, ale jest bardzo smaczny. Bardzo dobrze się kroi właściwie od razu po wyjęciu z blaszki po pieczeniu, jest zwarty i smakowicie pachnie.
A do chlebka na śniadanie dołączyła jajecznica z czerwoną papryką i parówką ( parówka z dobrym składem, nie dajmy się zwariować dobra parówka nie jest zła).
No uwielbiam po prostu te twoje odjazdowe prezentacje na pieńku! Talerz ze Szrekiem - bezcenny! A ten chlebek to jest rarytas, muszę podesłać przepis Martikowi, bo ona ma problemy z glutenem, chociaż gorsze z laktozą :-( A parówki, a właściwie serdelki z ziemniaczanych świń od lokalnego chłopa - masarza, to jemy bardzo chętnie!
OdpowiedzUsuńA ja bardzo uwielbiam czytać Pani komentarze, zawsze są takie pełne ciepła, energii, dobrego humoru. Chlebek jest pyszny, myślę że ten serek też można jakoś "obejść" posiłkując się wersją bez laktozy ❤️
Usuń