Chlebek na mące migdałowej.

Chlebek keto, bez drożdży, na mące migdałowej, z dodatkiem naturalnego serka kanapkowego. Chlebek z blaszki, żółciutki, jajeczny, na jajcach od "wsiej" wiejskiej kurki. 

Składniki: 

- 1 szklanka mąki migdałowej

- 35g babki płesznik

- 30g sezamu 

- 30g lnu mielonego

- 5 jajek

- 130g kanapkowego serka śmietankowego, naturalnego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2/3 łyżeczki soli

Wykonanie: 

Do miski przesypać mąkę migdałową, babkę płesznik, sezam i len, wbić jajka, dołożyć kanapkowy serek śmietankowy oraz dodać proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszać ręcznie za pomocą łyżki. Odstawić wymieszane składniki na 15 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 15 minut przelać masę na chlebek do blachy i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec chlebek około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka" (czyli żeby po włożeniu w chlebek wykałaczki nie pojawiało się na owej wykałaczce surowe ciasto).

Chlebek ma inny smak, niż tradycyjne pieczywo, ale jest bardzo smaczny. Bardzo dobrze się kroi właściwie od razu po wyjęciu z blaszki po pieczeniu, jest zwarty i smakowicie pachnie. 

A do chlebka na śniadanie dołączyła jajecznica z czerwoną papryką i parówką ( parówka z dobrym składem, nie dajmy się zwariować dobra parówka nie jest zła).

Komentarze

  1. No uwielbiam po prostu te twoje odjazdowe prezentacje na pieńku! Talerz ze Szrekiem - bezcenny! A ten chlebek to jest rarytas, muszę podesłać przepis Martikowi, bo ona ma problemy z glutenem, chociaż gorsze z laktozą :-( A parówki, a właściwie serdelki z ziemniaczanych świń od lokalnego chłopa - masarza, to jemy bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo uwielbiam czytać Pani komentarze, zawsze są takie pełne ciepła, energii, dobrego humoru. Chlebek jest pyszny, myślę że ten serek też można jakoś "obejść" posiłkując się wersją bez laktozy ❤️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.