Wafelki kakaowe z mlekiem w proszku.

Poręczne domowe wafelki, drobne kakaowe słodkości i dla małych i dla dużych. 

Składniki: 

- opakowanie wafli 

- 250g mleka w proszku

- 125ml mleka 

- 200g masła 

- 170g cukru (można regulować wedle własnego smaku, dać mniej lub więcej) 

- 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie: 

Mleko wlać do garnuszka, dodać do niego masło oraz dosypać cukier i kakao. Wszystko podgrzewać na niedużej temperaturze do momentu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą, zrobi się jednolita kakaowa masa. Zmniejszyć temperaturę kuchenki i do kakaowej masy dosypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszania dobrze sprawdza się widelec lub rózga, wtedy nie robią się grudki. Gotową masą smarować wafle, kolejno układać i smarować wafel po waflu. Posmarowane wafle najlepiej zawinąć w opakowanie, w którym były zapakowane oryginalnie w sklepie i obciążyć wafle czymś z góry, wtedy lepiej się skleją i przejdą masą. Ja zazwyczaj przykładam na wierzch wafli deseczkę i kładę na nią słoiki na przykład z miodem lub dżemem i z reguły kroje po odstaniu, często nawet na drugi dzień jak zrobię je na wieczór, żeby sobie odleżały przez noc.

Wafle są intensywnie kakaowe, czekoladowe, taka masa świetnie sprawdza się zamiast gotowego, sklepowego kremu czekoladowego. Wafle dobrze się kroją, zwłaszcza porządnie ostrym nożem.

Komentarze

  1. To super smakołyk dla moich wnuków. Mam ciut inny przepis, a zapiszę sobie i wypróbuję też Twój. Dziękuję że się podzieliłaś doswadczeniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha, mam pytanie - czy masę przed smarowaniem trzeba wystudzić? Jak to robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarowałam od razu, masa za sprawą zapewne mleka w proszku szybko gęstnieje i o dziwo nie trzyma ciepła, po połączeniu składników zabrałam z kuchenki i od razu smarowałam na płatach wafli

      Usuń
    2. No to już wiem. Dzięki za ekspresową odpowiedź.

      Usuń
  3. No klasyka - z mlekiem w proszku (dawniej: zawsze z niebieskim ;-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.