Serowe roladki z boczkiem i salatką.

Przekąska lub posiłek zdecydowanie w duchu diety "keto". Szybkie i bardzo konkretne w smaku, solidnie sycące.

Składniki: 

- 8 plastrów sera gouda

- 100g boczku wędzonego

- 50g miksu sałat

- 60g suszonych pomidorów ze słoiczka, w zalewie 

- 4 duże ogórki kiszone

- majonez (tak ze 2 łyżki)

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

Wykonanie: 

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć plastry sera w dwóch rzędach ( po cztery plastry obok siebie). Poukładane plastry sera nieco nachodziły na siebie. Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. W tym czasie wymieszać sałatę z pokrojonym kiszonym ogórkiem i pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Do sałatki dodać majonez i granulowany czosnek. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Ser po rozpuszczeniu przetopi się w serowy płat. Na serowym płacie ułożyć cienko pokrojone plastry wędzonego boczku. Na boczek wyłożyć przygotowaną, wymieszaną sałatkę.

Zwinąć wszytko w roladę. Kroić ostrym nożem na porcje. 

Kawałków wyszło mi 4. Jeden został zjedzony w ramach degustacji jeszcze przed zrobieniem zdjęcia. Na drugi raz (a na pewno będą kolejne razy) nałożę mniej sałatki, bo przy zwijaniu trochę sałatka wypadała bokami z nadmiaru ilości.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.