Serowe roladki z boczkiem i salatką.
Przekąska lub posiłek zdecydowanie w duchu diety "keto". Szybkie i bardzo konkretne w smaku, solidnie sycące.
Składniki:
- 8 plastrów sera gouda
- 100g boczku wędzonego
- 50g miksu sałat
- 60g suszonych pomidorów ze słoiczka, w zalewie
- 4 duże ogórki kiszone
- majonez (tak ze 2 łyżki)
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć plastry sera w dwóch rzędach ( po cztery plastry obok siebie). Poukładane plastry sera nieco nachodziły na siebie. Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. W tym czasie wymieszać sałatę z pokrojonym kiszonym ogórkiem i pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Do sałatki dodać majonez i granulowany czosnek. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Ser po rozpuszczeniu przetopi się w serowy płat. Na serowym płacie ułożyć cienko pokrojone plastry wędzonego boczku. Na boczek wyłożyć przygotowaną, wymieszaną sałatkę.
Zwinąć wszytko w roladę. Kroić ostrym nożem na porcje.
Kawałków wyszło mi 4. Jeden został zjedzony w ramach degustacji jeszcze przed zrobieniem zdjęcia. Na drugi raz (a na pewno będą kolejne razy) nałożę mniej sałatki, bo przy zwijaniu trochę sałatka wypadała bokami z nadmiaru ilości.
Komentarze
Prześlij komentarz