Sernik z jabłkiem.
Piekłam już kiedyś sernik z jabłkiem. Wtedy był to sernik z kruchym spodem i kruszonką na wierzchu. Tym razem chciałam zaoszczędzić trochę kalorii, więc zrobiłam sernik bez ciasta.
Składniki:
- 500g białego sera twarogowego (chudego)
- 2 jajka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- pół kubka erytrytolu (ilość można regulować wedle smaku)
- 15g odżywki białkowej (o smaku białej czekolady)
- 60g masła
- 2 średnie jabłka
Wykonanie:
Masło można wyjąć chwilę wcześniej, aby się trochę rozpuściło, zmiękło. Wszystkie składniki oprócz jabłek przełożyć do miski i połączyć ze sobą za pomocą miksera lub blendera. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać większą część serowej masy do blaszki, wyłożyć na nią połowę jabłek i dolać resztę serowej masy. Na wierzch surowego jeszcze sernika wyłożyć resztę pokrojonych jabłek. Piekarnik nastawić na 180 stopni, wstawić do niego blaszkę z sernikiem i piec ciasto przez około 40 - 50 minut, aż ciasto zesztywnieje i się zarumieni.
Jeśli się nie posiada albo nie chce się użyć odżywki białkowej można zamienić ją na budyń lub mąkę ziemniaczaną w takiej samej gramaturze. Sernik z rodzaju takich cięższych i mokrych, jak dla mnie jakiego rodzaju by nie był chętnie zjem 😉.
Świetny pomysł na urozmaicenie sernika :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Jabłka świetnie się wpasowały do sernika, wcześniej ich nie doceniałam jako sernikowy dodatek teraz nadrabiam 🙂
Usuń