Sernik z jabłkiem.

Piekłam już kiedyś sernik z jabłkiem. Wtedy był to sernik z kruchym spodem i kruszonką na wierzchu. Tym razem chciałam zaoszczędzić trochę kalorii, więc zrobiłam sernik bez ciasta.

Składniki: 

- 500g białego sera twarogowego (chudego)

- 2 jajka

- 6 łyżek jogurtu naturalnego

- pół kubka erytrytolu (ilość można  regulować wedle smaku)

- 15g odżywki białkowej (o smaku białej czekolady)

- 60g masła

- 2 średnie jabłka

Wykonanie: 

Masło można wyjąć chwilę wcześniej, aby się trochę rozpuściło, zmiękło. Wszystkie składniki oprócz jabłek przełożyć do miski i połączyć ze sobą za pomocą miksera lub blendera. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać większą część serowej masy do blaszki, wyłożyć na nią połowę jabłek i dolać resztę serowej masy. Na wierzch surowego jeszcze sernika wyłożyć resztę pokrojonych jabłek. Piekarnik nastawić na 180 stopni, wstawić do niego blaszkę z sernikiem i piec ciasto przez około 40 - 50 minut, aż ciasto zesztywnieje i się zarumieni.

Jeśli się nie posiada albo nie chce się użyć odżywki białkowej można zamienić ją na budyń lub mąkę ziemniaczaną w takiej samej gramaturze. Sernik z rodzaju takich cięższych i mokrych, jak dla mnie jakiego rodzaju by nie był chętnie zjem 😉.

Komentarze

  1. Świetny pomysł na urozmaicenie sernika :) pyszności :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka świetnie się wpasowały do sernika, wcześniej ich nie doceniałam jako sernikowy dodatek teraz nadrabiam 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.