Sałatka z serka wiejskiego, jajka i rzodkiewki.
Może "sałatka" to za wielkie słowo dla tego jedzenia, ale ten miks super sprawdził się jako propozycja na szybkie, sycące i mało kaloryczne śniadanie.
Składniki:
- 200g serka wiejskiego
- pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- pół sporej cebulki
- sól
- pieprz czarny mielony
- tymianek
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Jak chwilkę przestygną obrać je i pokroić na mniejsze kawałki. Umytą i pozbawioną liści rzodkiewkę pokroić. Cebulkę w miarę drobno pokroić. Pokrojone jajka, rzodkiewkę i cebulkę umieścić razem w misce. Dodać do nich serek wiejski oraz tymianek ( w ilości wedle uznania, ja dodałam sporo, można dodać swoje inne ulubione przyprawy). Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
A takie czarno - białe "eleganty" spacerują masowo po naszym podwórku, a w kompostowniku urządziły sobie stołówkę, to co w karmniku już ich się rajcuje. Z tego co się zorientowałam to są chyba sroki ?
Ja bym to małe danko chętnie opyliła teraz na kolację! A ta elegantka to sroka - u nas (nie widzieć czemu) sroki stały się rzadkością. Babcia mówiła, że sroki zwiastują gości - szykuj się! :-D U mnie grasują sójki - to są dopiero zbóje!
OdpowiedzUsuńP.S. Loki Matyldzi każdego zachwycają, fakt. Niestety, nie są to włosy po mnie. Ja to się cieszę, że W OGÓLE jeszcze mam włosy :-DD
O dobrze wiedzieć, że gości zapowiadają ciasta napiekę 😉, sójki piękne te piórko niebieskie co im dodaje egzotyczności, a włosy oj ja to już zaczynam lśnić na głowie takim srebrem, że mogłabym konkurować z choinką z czasów PRL-u obwieszoną złotym anielskim włosiem 😉
Usuń