Sałatka z kaszą, jajkiem i mozzarellą.
Sałatka z rodzaju "na winie", czyli co się nawinie pod rękę, byle w miarę się dobrze smakowo zestawiło. Bez majonezu, a z dodatkiem oleju lnianego.
Składniki:
- woreczek dowolnej kaszy (tutaj mix lunchowy z ryżem, kaszą owsianą i bulgur)
- 4 jajka
- 150g mozzarelli (z bloku, kawałka, nie z woreczka z zalewą)
- papryka
- 2 nieduże czerwone cebule
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz czosnkowy
- rozmaryn
- słodka mielona papryka
Wykonanie:
Kaszę ( woreczek z mixem kaszy i ryżu) ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę przełożyć do miski, dodać do niej pokrojone jajka. Mozzarellę pokroić, cebulę pokroić niezbyt grubo, paprykę po pozbawieniu gniazda nasiennego pokroić - wszystkie pokrojone składniki dodać do miski z kaszą i jajkami. Do wszystkich składników umieszczonych razem dolać olej lniany (można dodać inny olej na przykład równie zdrowy rzepakowy). Dodać rozmaryn, słodką mieloną paprykę (obie przyprawy w sporej dawce) i szczyptę pieprzu czosnkowego. Wymieszać i dosolić do smaku.
Taki mix dodałam do sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz