Pasta jajeczna z makrelą z pomidorowym akcentem.
Konkretne i wyraziste w smaku smarowidło na kanapki, pyszne z ulubionym pieczywem.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 opakowanie makreli w sosie pomidorowym
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i po wystygnięciu obrać ze skorupek. Przełożyć jajka do miski i dodać do nich makrelę w sosie pomidorowym. Jajka z makrelą rozgnieść, rozdrobnić najlepiej za pomocą widelca. Czosnek rozdrobnić (starłam na tarce na małych oczkach), a koperek posiekać (miałam pęczek koperku, można dać suszony lub mrożony). Dodać rozdrobnione warzywa do jajek z makrelą. Do całości dodać ketchup. Wszystko wymieszać doprawiając jednocześnie solą i pieprzem.
Z reguły jemy taką pastę na kanapki do śniadania lub kolacji, ale też zdarzyło się wykorzystać ją obiadowo jako dodatek do ugotowanego ryżu, pasowało i dało się najeść. Do pasty można dodać swoje ulubione przyprawy, czy też zamienić pikantny ketchup na łagodny, jeśli ktoś woli delikatniejszy smak.
A tak poza kulinarnie bardzo polecam do obejrzenia bardzo ciekawy dokument na temat Ed'a Sheeran'a i jego Żony. Teraz wieczory długie i chłodne, myślę, że jest to super propozycja na umilanie sobie chłodnego, jesiennego czasu. Bardzo lubię piosenki Ed'a, a dokument był bardzo interesujący i dający jeszcze inne, szersze spojrzenie na jego muzyczną twórczość. Polecam bardzo gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz