Placki z serka wiejskiego z oliwkami i cebulką.
Kolejny przepis podpatrzony od MakroBeast na Facebooku z moimi małymi modyfikacjami, przepis nie z tych najnowszych, ale naprawdę fajny patent na słoną przekąskę, niezbyt kaloryczne, bo placki pieczone, a nie smażone.
Składniki:
- 200g serka wiejskiego
- 50g mąki pszennej
- 30g oliwek
- 1 cebula
- sól
- przyprawa kebab gyros
Wykonanie:
Cebulę i oliwki (u mnie zielone) w miarę drobno pokroić. Serek wiejski przełożyć do miski, dodać do niego mąkę i pokrojoną cebulę z oliwkami. Do wszystkich składników dodać sól i przyprawę kebab gyros (można dodać wszelakie inne ulubione przyprawy). Wszystko razem wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę na placki spłaszczając ja i wyrównując, formując przy tym placki. Piekarnik nastawić na 190 stopni, piec placki przez około 20- 30 minut do momentu, aż się zarumienią.
Placki fajnie smakują same, jak i z dodatkami (sosy, dipy, ketchup ♥️ - oczywiście mój faworyt ;)) Robiłam też te placki bez oliwek (nie było w domu, nie jesteśmy zbytnio miłośnikami oliwek, ale z tymi plackami oliwki wyjątkowo nam dobrze smakują), placki z tego przepisu bez oliwek, a z samą cebulką też są świetne w smaku.
Przepis na przekąskę spoko, najlepiej właśnie z oliwkami. I z czosnkiem :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie czosnek też genialnie dosmaczy 🙂
Usuń