Placki z serka wiejskiego z oliwkami i cebulką.

Kolejny przepis podpatrzony od MakroBeast na Facebooku z moimi małymi modyfikacjami, przepis nie z tych najnowszych, ale naprawdę fajny patent na słoną przekąskę, niezbyt kaloryczne, bo placki pieczone, a nie smażone.

Składniki: 

- 200g serka wiejskiego

- 50g mąki pszennej

- 30g oliwek

- 1 cebula 

- sól

- przyprawa kebab gyros 

Wykonanie: 

Cebulę i oliwki (u mnie zielone) w miarę drobno pokroić. Serek wiejski przełożyć do miski, dodać do niego mąkę i pokrojoną cebulę z oliwkami. Do wszystkich składników dodać sól i przyprawę kebab gyros (można dodać wszelakie inne ulubione przyprawy). Wszystko razem wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę na placki spłaszczając ja i wyrównując, formując przy tym placki. Piekarnik nastawić na 190 stopni, piec placki przez około 20- 30 minut do momentu, aż się zarumienią. 

Placki fajnie smakują same, jak i z dodatkami (sosy, dipy, ketchup ♥️ - oczywiście mój faworyt ;)) Robiłam też te placki bez oliwek (nie było w domu, nie jesteśmy zbytnio miłośnikami oliwek, ale z tymi plackami oliwki wyjątkowo nam dobrze smakują), placki z tego przepisu bez oliwek, a z samą cebulką też są świetne w smaku.

Komentarze

  1. Przepis na przekąskę spoko, najlepiej właśnie z oliwkami. I z czosnkiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.