Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką.

Sernikowe babeczki świetnie wpisujące się w jesienne już klimaty (za sprawą śliwkowego i imbirowego dodatku). Takie trochę w stylu keto, a nawet bardzo w stylu keto 😉. Narobiły mega cudnego zapachu w całym domu. 

Składniki: 

- 250g białego sera twarogowego półtłustego

- 3 jajka

- 3 łyżki mąki migdałowej

- aromat migdałowy

- 4 łyżki erytrytolu (można dodać większą lub mniejszą ilość wedle uznania, można też zamienić na coś innego co dosłodzi)

- 2 szczypty imbiru

- kilka śliwek 

Wykonanie: 

Biały ser przełożyć do miski, wbić do niego jajka i dodać wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami (mąkę i aromat migdałowy, erytrytol oraz imbir). Wszystko zmiksować razem za pomocą blendera. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić śliwki (pokroiłam w cienkie paseczki, plasterki, półksiężyce).Do blachy, w której piecze się muffinki, powkładać papierowe foremki. Przelewać surową masę serową do foremek, na wierzch układać pokrojone śliwki. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

Do takich babeczek można w zastępstwie śliwek dodać i inne owoce, które się aktualnie posiada lub na które ma się ochotę. Babeczki wyjdą też smaczne i bez owoców, chociaż wiadomo owocowy dodatek trochę urozmaica.

Komentarze

  1. Cudowne muffinki :) na jednej na pewno trudno się zatrzymać :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ciężko na jednej skończyć, na szczęście słodkości z rodzaju tych mniej kalorycznych.

      Usuń
  2. To są takie mini-serniczki (dla mojego męża na raz do paszczy :-D). A migdały ze śliwkami bardzo pasują, pamiętam, że w dzieciństwie rozbijaliśmy pestki śliwek i jedliśmy tego "migdałka" ze środka (bo nikt nie słyszał o glikozydach cyjanogennych). Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak migdał i śliwką super duet smakowy, a z tymi pestkami w dzieciństwie to faktycznie szaleństwo, za małego to faktycznie ekstremalne pomysły się potrafią pojawiać, również pozdrawiam ciepło !

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.