Muffinki sernikowo - migdałowe ze śliwką.
Sernikowe babeczki świetnie wpisujące się w jesienne już klimaty (za sprawą śliwkowego i imbirowego dodatku). Takie trochę w stylu keto, a nawet bardzo w stylu keto 😉. Narobiły mega cudnego zapachu w całym domu.
Składniki:
- 250g białego sera twarogowego półtłustego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki migdałowej
- aromat migdałowy
- 4 łyżki erytrytolu (można dodać większą lub mniejszą ilość wedle uznania, można też zamienić na coś innego co dosłodzi)
- 2 szczypty imbiru
- kilka śliwek
Wykonanie:
Biały ser przełożyć do miski, wbić do niego jajka i dodać wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami (mąkę i aromat migdałowy, erytrytol oraz imbir). Wszystko zmiksować razem za pomocą blendera. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić śliwki (pokroiłam w cienkie paseczki, plasterki, półksiężyce).Do blachy, w której piecze się muffinki, powkładać papierowe foremki. Przelewać surową masę serową do foremek, na wierzch układać pokrojone śliwki. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
Do takich babeczek można w zastępstwie śliwek dodać i inne owoce, które się aktualnie posiada lub na które ma się ochotę. Babeczki wyjdą też smaczne i bez owoców, chociaż wiadomo owocowy dodatek trochę urozmaica.
Cudowne muffinki :) na jednej na pewno trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Oj tak ciężko na jednej skończyć, na szczęście słodkości z rodzaju tych mniej kalorycznych.
UsuńTo są takie mini-serniczki (dla mojego męża na raz do paszczy :-D). A migdały ze śliwkami bardzo pasują, pamiętam, że w dzieciństwie rozbijaliśmy pestki śliwek i jedliśmy tego "migdałka" ze środka (bo nikt nie słyszał o glikozydach cyjanogennych). Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńOj tak migdał i śliwką super duet smakowy, a z tymi pestkami w dzieciństwie to faktycznie szaleństwo, za małego to faktycznie ekstremalne pomysły się potrafią pojawiać, również pozdrawiam ciepło !
Usuń