Kluski leniwe z koperkiem.

Kluski leniwe często występują w wersji na słodko. Wersja na słodko jest super, ale u nas lepiej sprawdza się wersja na słono. Propozycja na serowe kopytka z dużą dawką koperku, z posmakiem czosnku.


Składniki: 
 
- 2 kostki (500g) białego sera twarogowego półtłustego
- 2/3 szklanki mąki pszennej plus trochę do podsypania, gdy będziemy rozwałkowywać kluski
- 1 jajko L
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- czosnek granulowany
- olej 

Wykonanie: 

Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko i przesypać mąkę. Koperek posiekać (miałam świeży koperek, ale można dać mrożony lub suszony), czosnek rozdrobnić dowolnym sposobem (posiekałam nożem). Rozdrobniony koperek z czosnkiem dodać do składników wcześniej umieszczonych w misce. Wszystko posolić i doprawić granulowanym czosnkiem (jak się nie przepada można pominąć). Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Stolnicę, tacę lub blat (to na czym będziemy formować kluski) podsypać mąka. Do garnka wlać wodę i kilka chlustnięć oleju, posolić i nastawić wodę na gotowanie. Z zagniecionego ciasta odrywać porcje, rolować wałeczki i dzielić je, porcjować na kluski.  Gdy woda w garnku się zagotuje zmniejszyć nieco temperaturę, wkładać partiami kluski, po kilka klusków, lekko je przemieszać. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody, będą się unosić na wodzie to znaczy że już są gotowe i można je wyławiać najlepiej łyżką cedzakową.

A takiego mialam pomocnika do lepienia leniwych, bardzo pracowity, nic a nic się nie "leniący".



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.