Jabłka i maliny zapiekane pod kukurydzianą kruszonką.
Jesienne swojskie jabłka i maliny zapieczone pod kukurydzianą kruszonką, fajny deser na jesienną słotę. Wersja bezglutenowa za sprawą mąki kukurydzianej, jest odczuwalna różnica w smaku niżeli jak się przygotuje kruszonkę z mąki pszennej, jednak w dalszym ciągu jest to przyjemny smak.
Składniki:
- 4 spore jabłka
- 200g malin
- 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
- 4 płaskie łyżki erytrytolu plus trochę do posypania owoców
- 130g masła
- cynamon
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzch jabłek ułożyć maliny, owoce posypać cynamonem i erytrytolem. Z mąki, masła i erytrytolu (ja dodałam 4 łyżki, można dodać mniej albo więcej, można też zamienić na inne slodzidło) zagnieść kruszonkę. Przygotowaną kruszonką obsypać owoce ułożone w naczyniu. Piekarnik nastawić na 180 stopni, wstawić do niego owoce z surową jeszcze kruszonką i zapiekać całość przez około 30 - 45 minut. Po upieczeniu kruszonkę po wierzchu posypać cukrem waniliowym.
Kruszonka wyszła żółciutka i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.
Komentarze
Prześlij komentarz