Jabłka i maliny zapiekane pod kukurydzianą kruszonką.

Jesienne swojskie jabłka i maliny zapieczone pod kukurydzianą kruszonką, fajny deser na jesienną słotę. Wersja bezglutenowa za sprawą mąki kukurydzianej, jest odczuwalna różnica w smaku niżeli jak się przygotuje kruszonkę z mąki pszennej, jednak w dalszym ciągu jest to przyjemny smak.

Składniki: 

- 4 spore jabłka

- 200g malin

- 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej

- 4 płaskie łyżki erytrytolu plus trochę do posypania owoców 

- 130g masła 

- cynamon

- cukier waniliowy

Wykonanie: 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzch jabłek ułożyć maliny, owoce posypać cynamonem i erytrytolem. Z mąki, masła i erytrytolu  (ja dodałam 4 łyżki, można dodać mniej albo więcej, można też zamienić na inne slodzidło) zagnieść kruszonkę. Przygotowaną kruszonką obsypać owoce ułożone w naczyniu. Piekarnik nastawić na 180 stopni, wstawić do niego owoce z surową jeszcze kruszonką i zapiekać całość przez około 30 - 45 minut. Po upieczeniu kruszonkę po wierzchu posypać cukrem waniliowym.

Kruszonka wyszła żółciutka i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.