Biały blok z odżywką białkową.

Super słodkość bez konieczności użycia piekarnika, szybka w przygotowaniu. Fajna sprawa dla osób, które starają się utrzymać wysokie spożycie białka. 


Składniki: 

- 350g odżywki białkowej (o smaku białej czekolady)
- 200g masła 
- 260g erytrytolu (można regulować wedle smaku)
- 140g herbatników 
- 110g mieszanki bakaliowej (użyłam mieszanki "studenckiej")
- 150ml mleka 
- aromat waniliowy

Wykonanie: 

Herbatniki najlepiej sobie wcześniej rozkruszyć, połamać na mniejsze kawałki. Masło, mleko i erytrytol umieścić razem w rondelku, dodać do nich kilka kropel aromatu. Wszystko podgrzewać od czasu do czasu mieszając do momentu rozpuszczenia masła i połączenia się składników tak, by zawartość rondelka miała jednolitą konsystencję. Temperaturę kuchenki zmniejszyć do minimum. Do rozpuszczonych i połączonych składników dodać odżywkę białkową i wszystko dokładnie wymieszać  i chwilkę jeszcze podgrzewać na bardzo małej temperaturze. Następnie zgasić kuchenkę i dosypać do gorącej masy z rondelka herbatniki i bakalie. Wszystko zamieszać. Przełożyć gorącą masę do dowolnego naczynia (blaszki, naczynia żaroodpornego, wedle uznania, u mnie naczynie do zapiekania). Wygładzić przełożona masę, odstawić do wystygnięcia, a po ostygnięciu przełożyć do lodówki, gdzie też przechowywać blok. 

Blok bardzo wygodnie się kroi, jest świetnym zastępnikiem białej czekolady, ma mniej kalorii,  według aplikacji do liczenia kalorii wyszło, że 100g ma 440 kcal. Na pewno jego smak różni się od tradycyjnego bloku, który robi się z wykorzystaniem mleka w proszku i białego cukru, ale jest to fajny smak i na pewno wartościowy, pożywny deser, słodkość.


A tu odżywka na bazie której przygotowałam blok, kawał puchy, po wykorzystaniu odżywki będę miała genialny pojemnik na świąteczną sałatkę jarzynową 🙃😉.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.