Bananowa kasza manna.
Ciepłe śniadanie chłodną, jesienną porą to jest to, a w wersji bananowej to pyszny i konkretny posiłkowy start. A dzisiaj piątek 13-go, niby nie wierzę w pechowość tego dnia, ale ... lepiej zachować w dniu dzisiejszym większą czujność 😉
Składniki:
- 300ml mleka
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/3 średniego banana
- mieszanka studencka bakaliowa
Wykonanie:
Z całości mleka odlać 1/3 i rozmieszać w niej kaszę mannę i cukier (ilość cukru regulujemy według ochoty). Resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. Całego banana obrać i rozgnieść, mniejszy kawałek banana pokroić w plastry i odłożyć na razie na bok. Jak mleko zacznie wrzeć dolać do niego mleko z rozmieszaną kaszą i cukrem. Wymieszać dokładnie i dodać rozgniecionego banana. Wszystko przemieszać i gotować razem na niedużej temperaturze od czasu do czasu mieszając, aż kasza zgęstnieje. Gotową bananową mannę przelać do talerza. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plastry banana i posypać całość garstką bakalii.
Pachnie smakowicie, fajnie smakuje, rozgrzewa i super nasyca. Do owsianki można dołożyć inne swoje ulubione dodatki, choć sama w sobie bez bonusów też super smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz