Sałatka z kaszy gryczanej i buraków z fetą.
Sałatka, którą robię bardzo często, bo jest syta, smaczna, ma niewiele kalorii, a dużo korzystnych wartości.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 3-4 spore buraki
- kostka sera fety
- pęczek natki pietruszki
- olej
- 4 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
- sól (do wody podczas gotowania kaszy)
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną odstawić do ostygnięcia. Buraki ugotować, a następnie po ostygnięciu obrać i pokroić na mniejsze kawałki, w kostkę. Przełożyć kaszę i pokrojone buraki do miski. Natkę pietruszki posiekać i również dodać do miski. Do wszystkich składników z miski dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub rozdrobniony innym sposobem). Do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać olej rzepakowy (można użyć oliwy z oliwek) oraz pieprz. Wszystko przemieszać. Na wierzch sałatki ułożyć rozdrobnioną fetę.
Jeść najlepiej po wymieszaniu. Z uwagi na fetę już nie dodawałam do sałatki soli, ale jeśli ktoś potrzebuje może sobie całość dosolić, w zależności od potrzeby.
Tego typu sałatka znowu może być też traktowana jako posiłek, dobre do zabrania ze sobą na wynos.
Komentarze
Prześlij komentarz