Sałatka z kaszy gryczanej i buraków z fetą.

Sałatka, którą robię bardzo często, bo jest syta, smaczna, ma niewiele kalorii, a dużo korzystnych wartości.

Składniki: 

- 2 woreczki kaszy gryczanej

- 3-4 spore buraki

- kostka sera fety

- pęczek natki pietruszki

- olej 

- 4 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)

- sól (do wody podczas gotowania kaszy)

- pieprz ziołowy

Wykonanie: 

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną odstawić do ostygnięcia. Buraki ugotować, a następnie po ostygnięciu obrać i pokroić na mniejsze kawałki, w kostkę. Przełożyć kaszę i pokrojone buraki do miski. Natkę pietruszki posiekać i również dodać do miski. Do wszystkich składników z miski dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub rozdrobniony innym sposobem). Do wszystkich składników umieszczonych w misce dodać olej rzepakowy (można użyć oliwy z oliwek) oraz pieprz. Wszystko przemieszać. Na wierzch sałatki ułożyć rozdrobnioną fetę. 

Jeść najlepiej po wymieszaniu. Z uwagi na fetę już nie dodawałam do sałatki soli, ale jeśli ktoś potrzebuje może sobie całość dosolić, w zależności od potrzeby. 

Tego typu sałatka znowu może być też traktowana jako posiłek, dobre do zabrania ze sobą na wynos.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.