Parówki w cieście francuskim.

Szybka przekąska, coś w rodzaju hot doga we francuskim cieście. Kruche, chrupiące, z przyjemnym posmakiem podpieczonego sezamu.


Składniki: 

- ciasto francuskie

- ketchup (łagodny)

- parówki (tutaj drobiowe)

- jajko

- sezam 

Wykonanie: 

Ciasto francuskie rozłożyć. Podzielić na takie kwadraty, czy też prostokąty, by po umieszczeniu parówki można było wygodnie złożyć ciasto na pół. Każdy kawałek rozłożonego ciasta posmarować ketchupem (można też dodać musztardę, ja w tym przypadku pominęłam). Na każdym kawałku układać parówkę i składać ciasto na pół. Złączać brzegi każdego złożonego pakieciku najlepiej poprzez dociskanie widelcem. Każdy pakiecik z parówką smarować rozbełtanym jajkiem i posypywać sezamem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce układać parówki zawinięte w ciasto francuskie. Piec pakieciki w temperaturze 190 przez około 15 - 20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.