Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką.
Smakowite maślane muffinki z brzoskwiniami i pyszną, chrupiącą kruszonką. Szybki i prosty w przygotowaniu deser.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej plus 100g do kruszonki
- 1 szklanka cukru plus 50g do kruszonki
- 150 masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- aromat śmietankowy
- 3 spore brzoskwinie
Wykonanie:
100g masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać składniki sypkie (mąkę, cukier i sodę), a w osobnej misce wymieszać składniki płynne (rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny, jajka i aromat śmietankowy). Składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko wymieszać. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać surowe jeszcze ciasto do 2/3 wysokości foremek. Brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Do każdej foremki nakładać po kilka kawałków brzoskwiń. Przygotować kruszonkę z 100g mąki, 50g masła i 50g cukru wszystko razem zagniatając. Na wierzch każdej surowej jeszcze babeczki z brzoskwiniami posypać kruszonkę. Wstawić blachę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz