Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką.

Smakowite maślane muffinki z brzoskwiniami i pyszną, chrupiącą kruszonką. Szybki i prosty w przygotowaniu deser.


Składniki: 

- 2 szklanki mąki pszennej plus 100g do kruszonki

- 1 szklanka cukru plus 50g do kruszonki

- 150 masła

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- 2 płaskie łyżeczki sody

- aromat śmietankowy

- 3 spore brzoskwinie

Wykonanie: 

100g masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać składniki sypkie (mąkę, cukier i sodę), a w osobnej misce wymieszać składniki płynne (rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny, jajka i aromat śmietankowy). Składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko wymieszać. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać surowe jeszcze ciasto do 2/3 wysokości foremek. Brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Do każdej foremki nakładać po kilka kawałków brzoskwiń. Przygotować kruszonkę z 100g mąki, 50g masła i 50g cukru wszystko razem zagniatając. Na wierzch każdej surowej jeszcze babeczki z brzoskwiniami posypać kruszonkę. Wstawić blachę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.




A na niedzielny obiad poleciał typowo jak to po niedzielnemu schabowy z ziemniakami i pomidorkami z cebulą i jogurtem naturalnym. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.