Jajka sadzone na pomidorach.
Coś w stylu "szakszuki", konkretne i wyraziste w smaku jedzenie, nasyci nie dostarczając przy tym dużej ilości kalorii, przyjemnie intensywnie kolorowe i doprawione.
Składniki :
- pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- natka pietruszki
- olej
- sól
- słodka mielona papryka
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Pomidory zalać wrzątkiem, sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę z czosnkiem w miarę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem soląc jednocześnie. Do podsmażonych warzyw dodać pozbawione skóry i pokrojone pomidory i wszystko razem podsmażyć na niedużej temperaturze doprawiając w tym czasie do smaku przyprawami (solą, słodka i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, można dodać inne przyprawy wedle uznania). Jak pomidory z dodatkami będą już podsmażone i nadmiar wody powstały w wyniku smażenia pomidorów odparuje na wierzch całości wbić jajka. Jajka oprószyć solą. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić jajka na pomidorach pod przykryciem przez chwilę, do czasu aż jajka się nie zetną.
Takie jedzenie dobrze smakuje z ulubionym pieczywem. Było naprawdę fajne w smaku, zdjęcie nie jest jakoś super estetyczne, patelnia usmarowała się przy smażeniu pomidorów, ale miałam dość zabiegany dzień, więc taki posiłek dodał energii, ale zbrakło czasu na jego korzystniejsza prezentację.
Komentarze
Prześlij komentarz