Cytrynowe muffinki z borówkami.

Super opcja na kończący się już powoli sezon borówkowy. Słodycz z przyjemnie kwaśną nutką, szybki deser.


Składniki: 

- 2 szklanki mąki

- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka maślanki

-  2 jajka 

- pół szklanki oleju

- 3 łyżki soku z cytryny

- skórka otarta z cytryny (w ilości wedle uznania)

- 250g borówek

Wykonanie: 

Standardowo składniki suche (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) połączyć ze sobą w jednej misce, a w osobnym naczyniu wymieszać składniki płynne (maślankę, jajka, sok z cytryny i olej). Składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko wymieszać. Do całości dodać borówki i skórkę otartą z cytryny i wszystko delikatnie połączyć. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać surowe ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec muffinki przez około 30 minut.


Do muffinek można przygotować lukier i polać nim babeczki po wierzchu, moje muffinki szybko znikły nie doczekały się lukru, chociaż był plan, by je nim wzbogacić.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.