Cytrynowe muffinki z borówkami.
Super opcja na kończący się już powoli sezon borówkowy. Słodycz z przyjemnie kwaśną nutką, szybki deser.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny (w ilości wedle uznania)
- 250g borówek
Wykonanie:
Standardowo składniki suche (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) połączyć ze sobą w jednej misce, a w osobnym naczyniu wymieszać składniki płynne (maślankę, jajka, sok z cytryny i olej). Składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko wymieszać. Do całości dodać borówki i skórkę otartą z cytryny i wszystko delikatnie połączyć. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać surowe ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec muffinki przez około 30 minut.
Do muffinek można przygotować lukier i polać nim babeczki po wierzchu, moje muffinki szybko znikły nie doczekały się lukru, chociaż był plan, by je nim wzbogacić.
Komentarze
Prześlij komentarz