Ciasteczka owsiano - bananowe.

Szybsze niż tylko szybkie, ekspresowe. Proste niczym "konstrukcja cepa". Pożywne i smakowite.

- 120g płatków owsianych górskich

- 2 średnie banany 

-50g gorzkiej czekolady (opcjonalnie, można zrobić zarówno z czekoladą, jak i bez, można użyć innego rodzaju czekolady)

- kilka szczypt cynamonu 

Wykonanie: 

Banany obrać ze skórek i przełożyć do miski oraz rozgnieść widelcem. Dosypać płatki owsiane oraz cynamon i wszystko ręcznie wymieszać. Czekoladę posiekać na nieduże kawałeczki i dodać do banana z płatkami i cynamonem. Wszystko razem przemieszać. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na blaszkę masę na ciasteczka i spłaszczać ją formując w ten sposób ciastka. Piec ciastka w temperaturze 180 stopni około 15  - 20 minut, aż się zarumienią od spodu i zesztywnieją. 

Takie ciasteczka są dobra opcją, jak w kuchni zalegają nam banany, na które nie bardzo są chętni. Ciasteczka można urozmaicać dodając do nich ulubione bakalie, czy inne przyprawy super łączące się że słodkimi wypiekami. Takie ciasteczka to na jesień super małe słodkie przekąski w przyjemnych jesiennych barwach. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.