Bułeczkowa zupa mleczna.
Alternatywa dla płatków z mlekiem na śniadanie. Dobry sposób na wykorzystanie czerstwego już pieczywa, bułek. Tutaj została wykorzystana drożdżówka z makiem, która straciła już nieco na miękkości.
Składniki:
- drożdżówka z makiem
- 400ml mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
Wykonanie:
Drożdżową bułkę z makiem pokroiłam na mniejsze kawałki (można użyć innego, dowolnego pieczywa). Mleko podgrzałam w rondelku. Pokrojoną bułkę przełożyłam do miski i dodałam do niej cukier waniliowy (ilość regulować wedle smaku) i kilka szczypt cynamonu. Zawartość miseczki zalałam ciepłym mlekiem. Przed zjedzeniem warto zamieszać.
Jak ma się nie słodką bułkę to można dodać jeszcze coś co nam dosłodzi (jeśli się potrzebuje) - przykładowo cukru, miodu, czy erytrytolu. Do tego typu mlecznej zupy można dodać też inne przyprawy, które fajnie komponują się ze słodkościami jak imbir, kardamon , wszelkie aromaty, które na pewno będą na plus dla smaku. Bardzo lubię takie "paćki"- niedrogie,a syte i smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz