Bułeczkowa zupa mleczna.

Alternatywa dla płatków z mlekiem na śniadanie.  Dobry sposób na wykorzystanie czerstwego już pieczywa, bułek. Tutaj została wykorzystana drożdżówka z makiem, która straciła już nieco na miękkości.

Składniki: 

- drożdżówka z makiem

- 400ml mleka

- łyżeczka cukru waniliowego

- cynamon

Wykonanie: 

Drożdżową bułkę z makiem pokroiłam na mniejsze kawałki (można użyć innego, dowolnego pieczywa). Mleko podgrzałam w rondelku. Pokrojoną bułkę przełożyłam do miski i dodałam do niej cukier waniliowy (ilość regulować wedle smaku) i kilka szczypt cynamonu. Zawartość miseczki zalałam ciepłym mlekiem. Przed zjedzeniem warto zamieszać. 

Jak ma się nie słodką bułkę to można dodać jeszcze coś co nam dosłodzi (jeśli się potrzebuje)  - przykładowo cukru, miodu, czy erytrytolu. Do tego typu mlecznej zupy można dodać też inne przyprawy, które fajnie komponują się ze słodkościami jak imbir, kardamon , wszelkie aromaty, które na pewno będą na plus dla smaku. Bardzo lubię takie "paćki"- niedrogie,a syte i smaczne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.