Brokuł, pomidor i jajko w sosie chrzanowym.

Znowu jedzenie, które można traktować jako posiłek (na śniadanie, kolację), ale także lekką przekąskę. Dobre do zabrania ze sobą na wynos.

Składniki: 

- nieduży brokuł

- 2 spore pomidory

- 4 jajka

- 5 łyżek jogurtu naturalnego

- 2 łyżeczki majonezu

- 3 łyżeczki tartego chrzanu (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)

- sól

Wykonanie: 

Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, jak przestygną obrać je ze skorupek i pokroić niezbyt drobno. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu umieścić rozłożonego na mniejsze części brokuła, a na niego przełożyć pokrojone jajka z pomidorami. Przygotować sos: wymieszać razem jogurt z majonezem oraz tartym chrzanem, doprawić solą do smaku. Składniki umieszczone wcześniej w naczyniu polać przygotowanym sosem. 

Jeśli ma się ochotę można całość po wierzchu posypać ulubionymi nasionami, dodatkami jak przykładowo pestki dyni, słonecznik.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.