Brokuł, pomidor i jajko w sosie chrzanowym.
Znowu jedzenie, które można traktować jako posiłek (na śniadanie, kolację), ale także lekką przekąskę. Dobre do zabrania ze sobą na wynos.
Składniki:
- nieduży brokuł
- 2 spore pomidory
- 4 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki tartego chrzanu (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
- sól
Wykonanie:
Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, jak przestygną obrać je ze skorupek i pokroić niezbyt drobno. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu umieścić rozłożonego na mniejsze części brokuła, a na niego przełożyć pokrojone jajka z pomidorami. Przygotować sos: wymieszać razem jogurt z majonezem oraz tartym chrzanem, doprawić solą do smaku. Składniki umieszczone wcześniej w naczyniu polać przygotowanym sosem.
Jeśli ma się ochotę można całość po wierzchu posypać ulubionymi nasionami, dodatkami jak przykładowo pestki dyni, słonecznik.
Komentarze
Prześlij komentarz