Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem.
Intensywna w smaku, mega koperkowa i czosnkowa, smakowo kojarzy mi się raczej wiosenne, ale robię ją niezależnie od pory roku.
Składniki:
- opakowanie makaronu (świderki)
- 2 udka z kurczaka
- 7 ogórków gruntowych
- pęczek koperku
- 5 ząbków czosnku
- majonez
- sól
- pieprz czarny mielony
- przyprawa uniwersalna
- lubczyk suszony
Wykonanie:
Kurczaka ugotować z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i sporej ilości lubczyku. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ugotowanego i przestygniętego kurczaka oskubać od kości i mięsko pokroić na mniejsze kawałki. Makaron i kurczaka umieścić razem w misce. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać ogórki do miski. Czosnek obrany z łupinek przecisnąć przez praskę ( lub posiekać, czy zetrzeć na tarce). Koperek drobno posiekać. Dodać czosnek i koperek do miski. Do wszystkich składników dodać majonez. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej odstawić na chwilę do "przegryzienia".
Wiem, że wiele osób robi tą sałatkę z makaronem ryżowym orzo, ja z reguły robię ze świderkami i tez jest ok, w ogóle nie wiem czemu kupując makaron zwykle wybieram odruchowo świderki.🤔
Komentarze
Prześlij komentarz