Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem.

Intensywna w smaku, mega koperkowa i czosnkowa, smakowo kojarzy mi się raczej wiosenne, ale robię ją niezależnie od pory roku.

Składniki: 

- opakowanie makaronu (świderki) 

- 2 udka z kurczaka

- 7 ogórków gruntowych

- pęczek koperku

- 5 ząbków czosnku

- majonez

- sól 

- pieprz czarny mielony

- przyprawa uniwersalna

- lubczyk suszony

Wykonanie: 

Kurczaka ugotować z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i sporej ilości lubczyku. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ugotowanego i przestygniętego kurczaka oskubać od kości i mięsko pokroić na mniejsze kawałki. Makaron i kurczaka umieścić razem w misce. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać ogórki do miski. Czosnek obrany z łupinek przecisnąć przez praskę ( lub posiekać, czy zetrzeć na tarce). Koperek drobno posiekać. Dodać czosnek i koperek do miski. Do wszystkich składników dodać majonez. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej odstawić na chwilę do "przegryzienia".

Wiem, że wiele osób robi tą sałatkę z makaronem ryżowym orzo, ja z reguły robię ze świderkami i tez jest ok, w ogóle nie wiem czemu kupując makaron zwykle wybieram odruchowo świderki.🤔

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.