Pomidor z żółtym serem i sosem koperkowo - czosnkowym.

Nie za bardzo kaloryczne, a sycące. Może być traktowane jako przekąska, czy jako sałatka. U mnie wleciało jako śniadanie.

Składniki: 

- 2 duże pomidory

- czubata łyżka majonezu 

- 4 łyżki jogurtu naturalnego

- 3 ząbki czosnku 

- ser żółty (tyle ile uważamy, ile nam się zetrze)

- pół pęczka szczypiorku

- sól 

- pieprz czarny mielony

- koperek suszony

Wykonanie: 

Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Przygotować sos poprzez wymieszanie jogurtu naturalnego (można zastąpić jogurtem greckim lub śmietaną) z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami - solą, pieprzem i suszonym koperkiem (można dać świeży koperek, tak by było pewnie nawet i lepiej i bardziej aromatycznie). Na pomidory wyłożyć gotowy sos. Na sos zetrzeć żółty ser (swój preferowany gatunek, u mnie gouda). Szczypiorek posiekać i posypać nim starty ser, wierzch całości. 

Do sosu można dodać inne swoje ulubione przyprawy. Wszystkie składniki smakowicie się łączą. Jak ktoś potrzebuje to może sobie całość jeszcze posolić, czy przyprawić po wierzchu, w moim przypadku nie było potrzeby.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.