Placuszki z bananem.
Proste w przygotowaniu, z niewielu składników, dobre na śniadanie, jak i w ramach czegoś, co zaspokoi ochotę na słodkie.
Składniki:
- 1 duży banan
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- erytrytol
- olej w spray'u
Wykonanie:
Banana rozgnieść widelcem. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do piany wmieszać żółtka, banana, mąkę (można dodać każdy inny rodzaj mąki wedle potrzeby) i erytrytol (w ilości wedle smaku, dodałam 1 łyżkę, ale można całkiem zrezygnować ze słodzenia lub zamienić erytrytol na inne slodzidło). Patelnię popsikać olejem (lub posmarować olejem za pomocą pędzelka) i porządnie rozgrzać. Smażyć placuszki na bardzo małej mocy z obu stron.
Dobre na ciepło, jak i na zimno. Intensywnie bananowe.
Komentarze
Prześlij komentarz