Placuszki z bananem.

Proste w przygotowaniu, z niewielu składników, dobre na śniadanie, jak i w ramach czegoś, co zaspokoi ochotę na słodkie.


Składniki: 

- 1 duży banan

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki pszennej

- erytrytol

- olej w spray'u

Wykonanie: 

Banana rozgnieść widelcem. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do piany wmieszać żółtka, banana, mąkę (można dodać każdy inny rodzaj mąki wedle potrzeby) i erytrytol (w ilości wedle smaku, dodałam 1 łyżkę, ale można całkiem zrezygnować ze słodzenia lub zamienić erytrytol na inne slodzidło). Patelnię popsikać olejem (lub posmarować olejem za pomocą pędzelka) i porządnie rozgrzać. Smażyć placuszki na bardzo małej mocy z obu stron. 

Dobre na ciepło, jak i na zimno. Intensywnie bananowe. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.