Muffinki kokosowo - malinowe.
Muffinki pojawiają się u mnie dość często, ich podstawowe zalety to to, że są smaczne, szybkie w przygotowaniu i poręczne. Dzisiaj z malinami, które też, podobnie jak borówki, obrodziły w tym roku. Tym razem wersja malina i kokos, bardzo pycha duet smakowy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
- 8g cukru waniliowego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- maliny
Wykonanie:
Tradycyjnie w osobnym naczyniu łączymy składniki suche (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe), a w oddzielnym składniki płynne (jogurt naturalny, olej i jajka). Przelewamy składniki płynne do suchych i wszystko razem ręcznie mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlewać surowe jeszcze ciasto do foremek. Na wierzch każdej babeczki układać po 3, czy 4 maliny. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki przez około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz