Muffinki bananowe z borówkami.

Smak banana bardzo dobrze łączy się ze smakiem borówek. Ponadto sezon na borówki ciągle trwa, więc trzeba korzystać na maksa. 


Składniki: 

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duży banan
- 2/3 szklanki maślanki naturalnej
- 1 jajko
- pół kubka oleju
- 200g borówek 

Wykonanie: 

Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego maślankę, olej i jajko. Wszystko wymieszać razem rózgą, albo widelcem. W osobnym naczyniu wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do sypkich składników przelać składniki płynne rozmieszane uprzednio z bananem. Wymieszać, dosypać umyte borówki i znowu ręcznie wymieszać. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać surową masę do foremek. Piec babeczki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 


Taka muffinka będzie dobrym dodatkiem zarówno do filiżanki kawy, jak i kubka mleka. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.