Kotlety mielone.
Mielone zapewne często pojawiają się w wielu polskich domach jako mięsny składnik obiadowy. Do tego ziemniaczki i buraczki albo pomidorki ze śmietaną, czy mizeria i obiad pierwsza klasa. Zawsze można też kotleta włożyć w bułę, do tego warzywka i żółty ser i domowy burger gotowy.
Składniki:
-600g mięsa mielonego z indyka
- bułka kajzerka (najlepiej już nieco sucha)
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany
- tymianek
Wykonanie:
Bułkę kajzerkę namoczyć chwilkę w wodzie. Cebulę w miarę drobno pokroić i lekko podsmażyć, zrumienić na odrobinie oleju (można zrezygnować z podsmażenia i dać po prostu pokrojoną cebulę). Mięso przełożyć do miski, dodać do niego odsączoną z wody bułkę, cebulkę i jajko. Całość doprawić przyprawami (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką i tymiankiem). Z mięsnej masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na niedużym płomieniu, niedużej mocy z obu stron.
U nas mielone górują nad schabowym, często się je przygotowuje. A poniżej taki letni obrazek w mojej kuchni.
Swoje borówki, ostatki truskawek i czerwonej porzeczki i sernik z serków wiejskich z dodatkiem borówek i truskawek, owocowy zawrót głowy.
Komentarze
Prześlij komentarz