Kotlety mielone.

Mielone zapewne często pojawiają się w wielu polskich domach jako mięsny składnik obiadowy. Do tego ziemniaczki i buraczki albo pomidorki ze śmietaną, czy mizeria i obiad pierwsza klasa. Zawsze można też kotleta włożyć w bułę, do tego warzywka i żółty ser i domowy burger gotowy. 


Składniki: 

-600g mięsa mielonego z indyka

- bułka kajzerka (najlepiej już nieco sucha)

- 1 jajko 

- bułka tarta

- olej

- cebula 

- sól

- pieprz czarny mielony

- słodka mielona papryka

- czosnek granulowany

- tymianek

Wykonanie:

Bułkę kajzerkę namoczyć chwilkę w wodzie. Cebulę w miarę drobno pokroić i lekko podsmażyć, zrumienić na odrobinie oleju (można zrezygnować z podsmażenia i dać po prostu pokrojoną cebulę). Mięso przełożyć do miski, dodać do niego odsączoną z wody bułkę, cebulkę i jajko. Całość doprawić przyprawami (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką i tymiankiem). Z mięsnej masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na niedużym płomieniu, niedużej mocy z obu stron. 

U nas mielone górują nad schabowym, często się je przygotowuje. A poniżej taki letni obrazek w mojej kuchni.


Swoje borówki, ostatki truskawek i czerwonej porzeczki i sernik z serków wiejskich z dodatkiem borówek i truskawek, owocowy zawrót głowy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.