Kotlety jajeczne.
Kotlet bez mięsa, z dużą dawką koperku. Dobry i sam i z towarzystwem w postaci ulubionych warzyw, sałatek, czy sosów. U mnie zjedzony z ketchupem, jak wszystko prawie, niedługo na wierzch muffin będę przygotowywała dla siebie polewkę z ketchupu.
Składniki:
- 10 jajek
- bułka tarta
- olej
- koperek (świeży lub mrożony)
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie:
9 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem (można też rozdrobnić w inny sposób np. ścierając na tarce, ale dla mnie widelcem było najwygodniej). Do rozdrobnionych jajek dodać jedno surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej i mnóstwo koperku (może być świeży, jak i mrożony, czy nawet suszony, nie żałować ilości). Do kotletów dodać przyprawy (sól, pieprz, czosnek i paprykę). Wszystko wymieszać i formować kotlety. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety z obu stron.
Kotlety dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
A do śniadania poleca się twarożek ze szczypiorkiem. Zrobiony z dodatkiem jogurtu naturalnego (ale można użyć śmietanę). Dobry do pieczywa, jak i z kotletem jajecznym.
Komentarze
Prześlij komentarz