Kisiel z letnimi owocami.

Mega owocowy i szybki w przygotowaniu deser, smaki lata, można zjadać ciepły lub chłodny, przestudzony (jak kto lubi), z lekko kwaskowatą nutką, solidna dawka witamin.


Składniki: 

- 300g owoców (maliny, borówki, czerwone porzeczki i truskawki)

- 500ml wody 

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Wykonanie: 

Z całości wody odlać pół szklanki i rozmieszać w niej mąkę ziemniaczaną. Umyte owoce przełożyć do garnka i zalać je resztą wody. Do owoców dosypać cukier i nastawić garnek na gotowanie. Gotować wszystko kilka minut, aż woda się zagotuje. Następnie przelać do garnka rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną i rozprowadzić ją po zawartości garnka. Wszystko gotować, od czasu do czasu mieszając, aż kisiel będzie odpowiednio gęsty.


Warto przygotować taki kisiel, przy minimum wkładu pracy mamy świetną, niskokaloryczną, słodką przekąskę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.