Kakaowe muffinki z borówkami.

Borówkowe szaleństwo w dalszym ciągu trwa u mnie w najlepsze. Upał okropny, średnio zachęcający do odpalania piekarnika, ale z drugiej strony nie wykorzystywać tych cudnych owoców do wypieku to istne marnotrawstwo.


Składniki: 

- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- borówki 

Wykonanie: 

Składniki suche (mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia) umieścić razem w misce i wymieszać. Składniki płynne (mleko, olej i jajko) umieścić w osobnym naczyniu i również wymieszać. Przelać składniki płynne do suchych i razem połączyć najlepiej mieszając ręcznie. Do surowego jeszcze ciasta dodać umyte i osuszone borówki. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Przelewać ciasto do foremek tak do 2/3 wysokości. Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 

A takie giganty borówkowe pojawiają się w naszym ogródku. Zresztą borówka czy mała, czy duża to pyszna.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.