Chleb z płatków owsianych na jogurcie naturalnym.

Jak pierwszy raz robiłam ten chlebek, to nie miałam przekonania, że to się uda, że faktycznie z tych składników i tym sposobem coś się upiecze. A tu proszę, fajnie wyszło, i smacznie i zdrowo.


Składniki: 

- 300g płatków owsianych

- 500g jogurtu naturalnego

- pół szklanki słonecznika łuskanego

- pół szklanki pestek dyni z siemieniem lnianym

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie: 

Słonecznik podprażyć na suchej patelni. W jednej misce umieścić przestudzony słonecznik, płatki owsiane, pestki dyni i siemię lniane. Wszystkie składniki zalać jogurtem naturalnym. Dodać sodę i sól (i ewentualnie inne przyprawy - dobrze sprawdza się kminek) wymieszać i odstawić na 15 minut. Niedużą blaszkę (tak zwaną keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać surową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec chlebek przez godzinę. 

Świetny chlebek zarówno do kanapek na słodko, jak i na słono. Na drugi dzień chlebek wkładam już do lodówki, bo w związku z tym, że jest bardzo naturalny dość szybko się psuje.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.