Chleb w jajku.

Klasyka gatunku, najlepszy patent na wykorzystanie chleba, który już utracił swoją świeżość i chrupkość. Trochę taka opcja w duchu "zero waste". 

Składniki: 

- 4 jajka

- krojony chleb pszenny

- olej 

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

- tymianek

Wykonanie: 

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Do rozbełtanych jajek dodać przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany i tymianek). Moczyć każdą kromkę chleba w jajku z przyprawami, obtoczyć w jajku z obu stron.  Na patelni rozgrzać olej. Smażyć chlebki z obu stron na niedużej temperaturze. Można usmażone kromki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Chlebki w jajku ("jajochlebki") można też zrobić w wersji na słodko, ale u nas lepiej idą w wersji wytrawnej z reguły z dodatkiem ketchupu. Można użyć swoich ulubionych przypraw.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.