Chleb w jajku.
Klasyka gatunku, najlepszy patent na wykorzystanie chleba, który już utracił swoją świeżość i chrupkość. Trochę taka opcja w duchu "zero waste".
Składniki:
- 4 jajka
- krojony chleb pszenny
- olej
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- tymianek
Wykonanie:
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Do rozbełtanych jajek dodać przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany i tymianek). Moczyć każdą kromkę chleba w jajku z przyprawami, obtoczyć w jajku z obu stron. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć chlebki z obu stron na niedużej temperaturze. Można usmażone kromki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chlebki w jajku ("jajochlebki") można też zrobić w wersji na słodko, ale u nas lepiej idą w wersji wytrawnej z reguły z dodatkiem ketchupu. Można użyć swoich ulubionych przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz