Bułeczki serowe z dżemem truskawkowym.

Bardzo łatwy sposób na takie jakby drożdżówki, bułeczki z białego, bez dodatku drożdży, nadziane dżemem truskawkowym, ale za nadzienie mogą posłużyć świeże owoce, budyń, wszelakie kremy, czy nawet słodki twarożek. Można nadziać czym się tylko zechce, na co się będzie mieć smak. 


Składniki: 

- 250g białego twarogowego sera (tutaj chudy)

- 2 jajka

- 4 łyżki erytrytolu (można zmienić na cukier)

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 180g mąki pszennej

- dżem truskawkowy

Wykonanie:

Ser, jajka, erytrytol, mąkę ziemniaczaną (można zamienić na proszek budyniowy) i pszenną umieścić w misce, albo na stolnicy i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na części -ja zwykle dzielę na 4 (wtedy mam 4 większe bułeczki), albo na 6 (i powstaje 6 mniejszych drożdżówek). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozpłaszczyć na papierze, żeby powstał nie za cienki placek. W każdym placku robić wgłębienie (można wykorzystać do tego kubek lub szklankę odciskając je w placku, robiąc w ten sposób dołeczek). We wgłębienie nakładać dżem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec bułeczki przez około 30 minut. 

Lepiej nie przeciągać pieczenia, bo przy za długim pieczeniu bułeczki będą twarde.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.