Borówki z malinami pod owsianą kruszonką.
Mięciutkie owoce, które przemieniły się w pyszny dżemik i chrupiąca kruszonka to jak dla mnie rewelacyjne zestawienie. Prosta propozycja na letni deser.
Składniki:
- 150g masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki cukru
- 8g cukru waniliowego
- maliny
- borówki
Wykonanie:
Z zimnego masła, mąki, płatków owsianych, cukru białego i waniliowego zagnieść kruszonkę. Umyte owoce ułożyć w szklanym naczyniu żaroodpornym (im więcej owoców, tym lepiej, ale warto dać przynajmniej taką ilość, żeby owoce zakryły cały spód naczynia, w którym będzie się zapiekać).Na wierzch owoców rozkruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piec kruszonkę dopóki nie będzie chrupiąca - potrwa to około 45 minut.
Kruszonkę można zjadać na ciepło, jak i na zimno. Można wsunąć samą lub z ulubionymi dodatkami (lody, serek waniliowy, sos). Ja jadłam z jogurtem naturalnym lekko dosmaczonym cukrem waniliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz