Borówki z malinami pod owsianą kruszonką.

Mięciutkie owoce, które przemieniły się w pyszny dżemik i chrupiąca kruszonka to jak dla mnie rewelacyjne zestawienie. Prosta propozycja na letni deser. 

Składniki: 

- 150g masła

- 5 łyżek mąki pszennej 

- 4 łyżki płatków owsianych

- 4 łyżki cukru

- 8g cukru waniliowego

- maliny

- borówki

Wykonanie: 

Z zimnego masła, mąki, płatków owsianych, cukru białego i waniliowego zagnieść kruszonkę. Umyte owoce ułożyć w szklanym naczyniu żaroodpornym (im więcej owoców, tym lepiej, ale warto dać przynajmniej taką ilość, żeby owoce zakryły cały spód naczynia, w którym będzie się zapiekać).Na wierzch owoców rozkruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piec kruszonkę dopóki nie będzie chrupiąca - potrwa to około 45 minut. 

Kruszonkę można zjadać na ciepło, jak i na zimno. Można wsunąć samą lub z ulubionymi dodatkami (lody, serek waniliowy, sos). Ja jadłam z jogurtem naturalnym lekko dosmaczonym cukrem waniliowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.