Bezy z erytrytolem.

Bezy są świetne jak się ma ochotę na coś mega słodkiego. To też dobry sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po przygotowaniu jakiegoś innego jedzenia.


Składniki: 

- 4 białka
-170g erytrytolu
- szczypta soli

Wykonanie: 

Oddzielone od żółtek białka umieścić w misce i ubić mikserem na pianę. Podczas ubijania do białek dodać szczyptę soli. Pod sam koniec miksowania, jak piana będzie już prawie całkowicie na sztywno ubita dodać erytrytol (można dać zwykły cukier). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ubitą pianę łyżką na blachę formując bezy. Piekarnik nastawić na temperaturę 100 stopni, piec ( a właściwie suszyć bezy) przez około godzinę - do momentu, aż bezy zrobią się kruche, chrupiące.

Po upieczeniu bezy można dość długi czas przechowywać w puszce. Bezy są super deserem same w sobie, ale też fajnie można je wykorzystać jako dodatek, część składową do innych deserów np. do bezowo - owocowego deseru "Eton Mess" klasycznie w wersji z truskawkami, ale inne owoce też dobrze się w nim sprawdzą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.