Sernik z truskawkami.

Sernik z truskawkami to fajne połączenie nie tylko w przypadku sernika na zimno z galaretką, do której dodajemy truskawki. Równie pysznie smakuje pieczony sernik z dodatkiem tych soczyście czerwonych owoców.


Składniki: 

- 500g chudego sera twarogowego w kostce

- 90g erytrytolu

- 4 jajka

- budyń o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy)

- 200g truskawek

Wykonanie:

Ser, erytrytol, jajka i budyń zmiksować razem za pomocą blendera lub miksera (czym komu wygodniej). Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową do blaszki. Umyte i osuszone truskawki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu surowego jeszcze sernika. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę.


Jestem już monotematyczna z tym erytrytolem, ale pasuje mi do wypieków, przyzwyczaiłam się już do smaku, który nadaje i zawsze to trochę mniej kalorii. Ale jak ktoś nie jest zwolennikiem erytrytolu to swobodnie można osłodzić sernik i czymś innym. 

Sernik z rodzaju tych raczej cięższych niż leciutkich, piankowych, nawet mały kawałek nasyca.Z pewnością dużym też jego atutem jest to, że można go szybko wykonać.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.