Sernik w kruchym cieście z jabłkiem.
Gdzieś jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby do sernika dodać jabłko. Zwykle sernikowym dodatkiem były brzoskwinie, borówki, czy nawet wiśnia, bądź truskawki, ale jabłko jakoś zawsze pomijałam - i niesłusznie. Jabłko w serniku pychota, a jeszcze w bonusie z kruchym ciastem rarytas.
Składniki:
Na spód:
-170g mąki pełnoziarnistej
- 70g masła
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g erytrytolu
- aromat śmietankowy
Masa serowa:
- 500g sera białego chudego twarogowego
- budyń śmietankowy bez cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki erytrytolu
- 3 jajka
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- cynamon
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki erytrytolu
- 2/5 kostki masła
- aromat śmietankowy
Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtek, erytrytolu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto ( można dodać do ciasta kilka kropel aromatu śmietankowego). Dno blaszki ( u mnie niezbyt duża tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wylepić ciastem. Blenderem lub mikserem przygotować masę serową - ser wymieszać z jajkami, budyniem, jogurtem naturalnym i erytrytolem. Masę serową przelać na wylepiony ciastem spód blaszki. Jedno duże jabłko( lub dwa mniejsze jabłka) obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na masę serową. Oprószyć wierzch z jabłkiem cynamonem. Przygotować kruszonkę - zagnieść mąkę, masło i erytrytol z dodatkiem aromatu śmietankowego. Obsypać wierzch tego co już w blaszce kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę.
Ciasto jest super alternatywą, jeśli mamy ochotę na sernik i szarlotkę i nie możemy się zdecydować, bo mamy smak i sernika i jabłka z połączeniem maślanej kruszonki. Więc kompromis zachciankowy można w nim odnaleźć.Ja do ciasta dodałam erytrytol, ale można dodać cukier, stewię, czy wszystko inne, co dosłodzi.
Komentarze
Prześlij komentarz