Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem.

Sycąca i smakowita sałatka świetna na przekąskę, kolację, czy na spotkanie ze znajomymi.


Składniki: 

- opakowanie makaronu (świderki) 
- 6 jajek 
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża cebula
- 7 ogórków konserwowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- jogurt naturalny
- sól 
- pieprz ziołowy
- papryka słodka mielona
- suszona natka pietruszki

Wykonanie: 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze kawałki. Przestygnięty makaron i pokrojone jajka umieścić razem w misce. Dodać do nich odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka. Cebulę i ogórki pokroić i dodać do pozostałych składników umieszczonych w misce. Do wszystkiego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (można go też zetrzeć na tarce lub drobno posiekać). Do miski dodać majonez, musztardę i jogurt naturalny w takiej ilości, aby starczyło na wymieszanie całej sałatki, żeby sałatka nie była zbyt "sucha". Połączyć wszystko ze sobą. Doprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i suszoną natką pietruszki. 

Do sałatki opcjonalnie można dodać kukurydzę (u mnie akurat wyszła, więc jest bez). Sałatka bardzo treściwa, już niewielka porcja na pewno zaspokoi głód. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.