Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem.
Sycąca i smakowita sałatka świetna na przekąskę, kolację, czy na spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
- opakowanie makaronu (świderki)
- 6 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża cebula
- 7 ogórków konserwowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka mielona
- suszona natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze kawałki. Przestygnięty makaron i pokrojone jajka umieścić razem w misce. Dodać do nich odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka. Cebulę i ogórki pokroić i dodać do pozostałych składników umieszczonych w misce. Do wszystkiego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (można go też zetrzeć na tarce lub drobno posiekać). Do miski dodać majonez, musztardę i jogurt naturalny w takiej ilości, aby starczyło na wymieszanie całej sałatki, żeby sałatka nie była zbyt "sucha". Połączyć wszystko ze sobą. Doprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i suszoną natką pietruszki.
Do sałatki opcjonalnie można dodać kukurydzę (u mnie akurat wyszła, więc jest bez). Sałatka bardzo treściwa, już niewielka porcja na pewno zaspokoi głód.
Komentarze
Prześlij komentarz