Muffiny jajeczne z kabanosem.

Myślę że fajna opcja na jajeczną przekąskę, alternatywa dla jajecznicy, wygodne w konsumpcji i przyjemne dla oka i smaczne oczywiście też. 

Składniki:

- 3 jajka

- 80g sera żółtego

- 1 łyżka oleju

- cebula

- 5 kabanosów

- sól 

- pieprz czarny mielony

- czosnek granulowany

- koperek suszony


Wykonanie:

Ser w kostce zetrzeć na tarce lub jeśli jest w plasterkach w miarę drobno pokroić. Cebulę i kabanosy pokroić. Białka ubić na pianę. Do piany dodać przygotowany ser,kabanosy i cebulę oraz olej, żółtka i przyprawy. Wszystko ręcznie wymieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do foremek wlewamy surową masę. Pieczemy muffinki 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. 

Takie muffinki można zrobić z dowolnymi dodatkami wedle własnego uznania, można dodać szpinak, inne warzywa (kukurydza, groszek)  dowolną wędlinę, z dodatkami można poszaleć w zależności na co się ma ochotę, co się lubi. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.