Muffinki z truskawkami.

U nas już ostatnie podrygi swoich truskawek. Taka odmiana, co później owocowała teraz jeszcze nas raczy odrobiną truskawkowej przyjemności. W ramach szybkiej słodkości, drobnego wypieku powstały muffinki z truskawkami.


Składniki: 

- 100g masła

- 0,5 szklanki mleka

- 2 jajka 

- 250g mąki 

- 150g cukru

- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 10g cukru waniliowego

- 250g truskawek


Wykonanie: 

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić, żeby nieco ostygło. W jednej misce wymieszać składniki płynne (przestudzone masło, jajka i mleko), a w osobnej misce składniki sypkie (mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). Mokre składniki przelać do sypkich i wszystko wymieszać najlepiej ręcznie. Umyte, pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać truskawki do surowego jeszcze ciasta i lekko zamieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać masę do foremek ( tak nie do pełna, bo babeczki dość sporo urosną). Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 

Małe, poręczne i smakowite muffinki, warto je przygotować, póki jeszcze trwa sezon na owoce prosto z krzaczka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.