Muffinki z truskawkami.
U nas już ostatnie podrygi swoich truskawek. Taka odmiana, co później owocowała teraz jeszcze nas raczy odrobiną truskawkowej przyjemności. W ramach szybkiej słodkości, drobnego wypieku powstały muffinki z truskawkami.
Składniki:
- 100g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250g mąki
- 150g cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g cukru waniliowego
- 250g truskawek
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić, żeby nieco ostygło. W jednej misce wymieszać składniki płynne (przestudzone masło, jajka i mleko), a w osobnej misce składniki sypkie (mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). Mokre składniki przelać do sypkich i wszystko wymieszać najlepiej ręcznie. Umyte, pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać truskawki do surowego jeszcze ciasta i lekko zamieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać masę do foremek ( tak nie do pełna, bo babeczki dość sporo urosną). Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Małe, poręczne i smakowite muffinki, warto je przygotować, póki jeszcze trwa sezon na owoce prosto z krzaczka.
Komentarze
Prześlij komentarz