Muffinki z jagodami.

Jak się nie ma weny na robienie jagodzianek, albo jest się niepewnym swoich umiejętności w tej kwestii, ale mimo to, chcę się zaznać trochę letnich, jagodowych wypieków to te muffinki będą jak znalazł. 


Składniki: 

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 szklanka mleka

- 0,5 szklanki oleju

- 1 jajko

- aromat śmietankowy

- 300g jagód


Wykonanie: 

W jednej misce umieścić i wymieszać składniki sypkie, suche (mąkę, cukier i proszę do pieczenia) , a w osobnej misce składniki mokre, płynne (mleko, olej, jajko i aromat śmietankowy). Wymieszane składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko razem ręcznie połączyć. Jagody wsypać do ciasta i delikatnie przemieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać surowe ciasto do każdej foremki tak do 2/3 wysokości foremki. Piec babeczki w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut ( do tzw. suchego patyczka). 

Szybko i prosto. Smak mega jagodowy, zapach podczas pieczenia obłędny i kiszki skręcający. Równie dobrze możemy zrobić te muffinki z innymi owocami lub dodatkami i też będą pyszne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cukinia zapiekana z jajkami, mozzarellą i fetą.

Pizza z serka wiejskiego.

Chleb z białego sera twarogowego.