Muffinki z jagodami.
Jak się nie ma weny na robienie jagodzianek, albo jest się niepewnym swoich umiejętności w tej kwestii, ale mimo to, chcę się zaznać trochę letnich, jagodowych wypieków to te muffinki będą jak znalazł.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- aromat śmietankowy
- 300g jagód
Wykonanie:
W jednej misce umieścić i wymieszać składniki sypkie, suche (mąkę, cukier i proszę do pieczenia) , a w osobnej misce składniki mokre, płynne (mleko, olej, jajko i aromat śmietankowy). Wymieszane składniki płynne przelać do składników suchych i wszystko razem ręcznie połączyć. Jagody wsypać do ciasta i delikatnie przemieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać surowe ciasto do każdej foremki tak do 2/3 wysokości foremki. Piec babeczki w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Szybko i prosto. Smak mega jagodowy, zapach podczas pieczenia obłędny i kiszki skręcający. Równie dobrze możemy zrobić te muffinki z innymi owocami lub dodatkami i też będą pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz